Triphala pulver kan köpas online

Thriphala pulverPulvret är en blandning av tre olika frukter som alla kan hittas i Indien. Frukterna som heter Amalaki (Emblica Officinalis), Bibhitaki (Terminalia chebula) och Haritaki (Terminalia bellerica) brukar vid framställningen torkas och blandas ihop (1/3 av varje frukt) för att kunna tillverka pulvret. Det är mycket känt för att hjälpa till om man har drabbats av en trög matsmältning eller om man behöver hjälp med tarmrörelserna.

Triphala är idag en av de viktigaste preparaten inom ayurvediska, då pulvret hjälper till att balansera effekten på matsmältningen samt dess förmåga att på så sätt främja regelbundenheten och renheten för matsmältningssystemet. Det finns många användningsområden och ytterligare ett är att det lindrar förstoppning. Triphala pulver har en mild verkan, kan användas under en längre tid och ger på så sätt ett resultat i form av en djupt rengörande effekt. När det skrivs att det går på djupet avses att det tränger ”djupare” in i kroppen och frigör de gifter som finns på fördjupade nivåer i kroppen.

Hur ska triphala pulvret användas?

Ett rekommenderat intag av triphala pulver är 1/2 tesked om dagen. Gradvis kan denna dos utökas upp till 1,5 tesked per dag vid behov, men detta bör inte överskridas. Pulvret ska helst tas på kvällen cirka en halvtimme före läggdags. Vaknar du lätt på nätterna för toalettbesök, ska det helst drickas på morgonen.

Det ska drickas på fastande mage, minst en timme efter att man har ätit mat. Triphala pulver brukar traditionellt drickas som te. Pulvret tillsätts i hett vatten, varpå man rör om i det heta vattnet med en sked och låter lösningen svalna. När detta har skett kan blandningen drickas. Smaken på pulvret är väldigt bittert och inom ayurvedan anses pulvret vara ett ”startskott” som redan vid första tillfället ser till att kroppen börjar reagera.